Friday, February 7, 2014

Planning for 2014

Salam pembuka bicara...ewah ayat novel padahal tak layan pun novel...ok make it short this time aku nak planning untuk 2014 insyallah jika tiada halangan yang mendatang semua akan berjalan lancar amin...kita mampu merancang tapi Allah S.W.T yang tentukan...

JANUARY 2014
Okey memang dah lepas sebab aku tak plan anything pun... Tapi merewang merata gak la even tak dapat cuti banyak hari pun la..ala cuti sehari ja tapi berjalan tak hingat huhuhu encik hubby ada jadi drive aku plak kan memang berjalan saja la...Bulan january aku keja p penang jelah tapi tak sempat jalan mana2 sangat pun.. Janji happy dengan encik hubby aku tuh...

FEBRUARY 2014
Ini bulan la kan aku nak p mana ea..rasa no plan for this month....cuma kumpul duit untuk target kereta ja..ok nak kata aku keja lama tapi tak dapat beli keta lagi pun wa tadak kesah punya larh...
target aku nak beli 2nd hand jer janji aku tak mo hutang..makna kata aku nak beli cash terus...Nampak sembang hebat kan beli cash woo..ini bukan sembang hebat tapi fikir masa depan memang la aku lepas pun loan nak beli yang baru tapi...biar la 2nd hand pun janji tak sangkut hutang... dari aku tanggung hutang smpai 9 tahun tuh baik aku buat investment ASB ada jugak paedah yg menguntungkan aku...duit tuh mai balik kat aku...hahhahaha sembang tak hebat mana la dari tahun ke tahun aku kumpul duit sikit lagi ja INSYALLAH.

MARCH 2014
bulan ni aku target jelah nak beli kereta harap2 lah bulan march nie dapat jugak beli kereta..Tak sempat bulan march mungkin bulan april antara 2 bulan nie aja lah...Akan ku cuba jugak sedaya upaya aku untuk capai target aku....Yang penting usaha atas titik peluh aku sendiri...Duit aku sendiri bukan duit mak bapak aku ka kakak aku ka tapi duit aku hasil kerja aku...INSYALLAH..

APRIL 2014
Bulan yang aku rasa macam nak study just ambik sijil untuk mudahkan aku kerja sendiri..tapi mungkin aku kerja dengan orang dulu cari pengalaman then kerja sendiri..sebab aku lebih minat meniaga dari keja opis nie....keja opis sakit kepala maklum la keja dengan orang ada ja tak kena...walaupun keja opis balik awai sekali pun aku tetap malas keja opis hhuhuhu bukan minat aku tuh...Aku study pun sebab aku perlukan knowladge tertentu senang nak buat marketing...Lagi pun ilmu tak rugi belajar walaupun apa bidang pun...Nak pelecei aku just ambik sijil pun aku tak heran...Janji aku tak susahkan sapa2 pun termasuk family aku...

May 2014
Bulan yang banyak kenduri nie...Sepupu aku kawen plak kan kena spend duit sikit beli kek dengan hadiah yang pasti baju2 yang mak pak aku nak pakai nanti...masalah duit tak dak hal akan aku usahakan..Lepas beli baju untuk kenduri sepupu aku nak kena cari baju raya siap2 pulak kalo p time eskpo dekat raya tuh baju bekenan pun takdak saiz tau tinggai hat yang tengok pun tak teringin dah..Yang penting lepas bukak posa memang meleret la nak berjalan pun...huhuhu baik beli siap2...awai2 tak kalot...Dan paling penting nak p KURSUS KAWEN tedia tulis besaq2 nak habaq excited lebih kan.

JUNE 2014
Bulan yang best ada perancangan nak holiday dengan kawan2....excited dah nie huhu sebelum kawen la nak berjalan dengan kawan2 pun nanti kawen tak dak dah p mana2 dengan encik somi ja..Plan yang dirancangkan akan bermula berjalan ke legoland johor lepas tuh ke negeri 9 akhir sekali melaka...tedia aih jalan sakan...bukan semua tempat nak p pun hat best2 aja...bila ag alang2 dah p johor meninyingah merata la baru puas berjalan....Tak sabaq aih....Rilek palu...

JULY 2014
Ini bulan tarak p mana la nama pun bulan puasa bulan nie jugak raya tak kan nak holi holiday pulak...berjalan cari kuih ja kot menu2 bukak posa huhuhu excited ja nak puasa mai 1st day terbenam tak larat nak puasa...kul 11 pagi lapaq dah hahahhaha setiap tahun cam tuh...

AUGUST 2014
Bulan yang aku tak rancang apa pun sebab kena himpun balik duit untuk masa2 akan datang huhuuh aku memang gila duit sekarang nie tak macam dulu tak cerdik lagi sekarang dah cerdik simpan duit untuk masa depan dan disaat memerlukan..tapi mungkin akan holiday mana2 kot tak sure sebab banyak aku plan last minit...kenapa last minit sebab last minit lebih jadi plan tuh dari rancang awai2 tak p pun huhuhu...

SEPTEMBER 2014
 Bulan september pun tak dak perancangan lagi mungkin rancang himpun duit dan buat bisness kecik2 kot sebab memang minat marketing kan...ayat kena power tapi aku ada rancang nak kursus bahasa nak praktik kan bahasa english bagi fluent then nak ambik kursus bahasa mandarin senang cina mengata aku ka mana taw bukan boleh kira depa ingat kita tak paham boleh la depa ngata kita...dan jugak mudah untuk kita buat marketing dengan orang cina nie sebab cina memang pandai bisness banyak aku kena follow cara cina buat bisness...bulan kumpui duit dan buat bisness INSYALLAH.

OCTOBER 2014
Eh! bulan besday girl aku le tuhh...tak taw tahun ni apa suprise dari encik hubby aku..last year sampai terkinja-kinja aku terkejut tengok hadiah dia bagi..Memang dia tak taw pun benda dia bagi tuh akan buat aku terkinja and aku pun tak penah gtaw dia yang aku nak sangat barang tuh....This year kena tunggu la apa suprise mana...So aku tak dak plan sebab aku kumpui duit ja...

NOVEMBER 2014
Bulan yang kena slow down untuk semua aktiviti yang melibatkan penggunaan duit sebab aku kena simpan duit banyak2 huhuhuh family trip next month kena la belanja mak aku sama nama pun dah keja tak kan nak biaq mak kuaq duit kan so bulan berjimat cermat(kononnya) entah aku soping sakan pa...

DECEMBER 2014
Planning dari awai tahun hanya ini yang paling aku tunggu sebab nak g holiday dengan family aku...lokasi ditetapkan nak g langkawi...tengah berangan dah nie mesti best punya la...apa pun aku boleh merancang yang tentukan hanya DIA aku berserah ja..FAMILY TRIP HUHU LANGKAWI...

*Kena kumpui duit banyak sebab banyak gila plan aku.
*target penting kena capai dulu kasi settle baru hati manyak senang..
*Kawen?tunggu dia masuk minang ler...tengah kumpui agaknya..
*INSYALLAH segala perancang di permudahkan amin..

#Aku sayang ALLAH
#Aku sayang Keluarga
#Aku sayang Nazreen
#Aku sayang Sahabat
#Aku sayang diriku...
ILYSM......









No comments:

Post a Comment